zondag 29 december 2013

Flukso versus Upp

De Flukso en de Upp
Dit is de tweede dag dat de Upp mijn zonnestroom installatie bewaakt samen met de Flukso, nog niet veel ervaring maar genoeg om alvast een kort overzicht te maken over de verschillen van deze sensoren.
Zowel de Flukso en de Upp meten vermogen maar de manier waarop is nogal verschillend, de Flukso doet een afgeleide meting en de Upp meet echt het vermogen met een opnemer in serie met de omvormer, de Flukso meet de stroom en vermenigvuldigd dit met een spanning, die niet gemeten is maar ingegeven en zonder de arbeidsfactor mee te nemen. Voor een globaal beeld maakt dit niet uit, je kunt in ieder geval zien of je installatie werkt en of het vermogen wat er uit komt overeen komt met de verwachting.
Flukso versus Upp
EigenschapFluksoUpp
Websitehttp://flukso.nethttp://upp.nl/
Open/Close sourceopenclose
Abonnementgratisbetaald
AppIOS/AndroidIOS/Android
Land van herkomstNederlandBelgie
Interval1 minuutcontinu
Resolutie8 Watt1W
Sensorstroom trafo (clip)inline (zie foto)

De bovenstaande tabel is een kort overzicht en zeker nog niet compleet en als je er over denkt om continu te gaan meten bekijk de bovenstaande websites en alle andere mogelijkheden die er zijn, Olav Buunen heeft een overzicht gemaakt.

Flukso met PVoutput
Upp
Ik gebruik mijn Flukso samen met PVoutput al meer dan een jaar met plezier en kan het je van harte aanbevelen, de installatie is simpel en kan door iedereen gedaan worden die een beetje technisch is en de juiste draad kan vinden. De Upp is technisch mooier betere resolutie in tijd en vermogen maar moeilijker aan te sluiten je moet de sensor monteren tussen de omvormer en het net, als je een beetje twijfelt aan je technische capaciteiten, laat het dan door een vakman doen.
De Flukso kan wel meer dan alleen stroom meten je kunt er ook pulsen van kWh, gas en water meters mee uitlezen en heeft een grote community en is een echt open source, zowel de soft als de hardware.

zaterdag 21 december 2013

Zonnig nieuws op in deze donkere dagen

upp energie monitor systeem schematisch weergegeven
Schematische weergave van het monitor systeem
Net voor de kortste dag van het jaar toch nog even nieuws over mijn zonnepanelen, ik ga mee doen met een onderzoek van de Universiteit van Utrecht. De komende 4 jaar wordt mijn installatie gemonitord door middel van een upp 1F aanstaande vrijdag wordt de sensor aangesloten, dus zaterdag komt de eerste data uit het systeem te voorschijn en kan ik het gaan vergelijken met mijn Flukso en pvoutput.org data.
De site van de universiteit Utrecht is nu down maar je kunt je ook hier opgeven als je mee wilt doen.

Meer info;
http://pers.uu.nl/utrechtse-energieonderzoekers-zonnepaneelsystemen-monitoren/
http://www.uu.nl/faculty/geosciences/EN/research/institutesandgroups/researchinstitutes/copernicusinstitute/news/Pages/Solar-Forecasting.aspx

maandag 2 december 2013

Neggie zijn bij de NUON kan ook

De NUON en ik zijn weer vriendjes, laatst netjes 42 Euro voor de geleverde stroom gekregen en net mijn aangepaste en juiste jaarrekening gekregen 230 Euro negatief en dat vind ik dan weer positief.
Jaarrekening NUON 4-12-2013
Zo nu verder denken over een oplossing voor het gasverbruik van 1560 kubieke meter wat dan weer een rekening oplevert van 926 Euro.