zondag 25 november 2012

Zonnepanelen stormvast

Het is oktober, herfst en code geel alles waait van rechts naar links door de tuin en weer terug en nog steeds doen de zonnepanelen het. Op het dak gaat alles goed, de storm lijkt de panelen niet te deren er komt zelfs stroom uit ondanks het sombere weer en de wind. Het clickfit systeem werkt zoals voorspeld.
http://www.keesfloor.nl/
Afgelopen week ging het zelfs heel goed met een opbrengst van gemiddeld 1,8 kWh per dag, niet genoeg om alles in huis op te laten draaien maar toch meer dan ik verwacht had. Voorgaande twee weken was de gemiddelde opbrengst 1,9 kWh per dag de daling lijkt een beetje af te vlakken of hebben we gewoon mooi weer? De dagen worden nog steeds korter dus ik houd het maar op mooi weer. De volgende mijlpaal komt met dit weer in ieder geval snel in beeld nog 75 kWh en we zijn op 300 kWh, met een gemiddelde van iets meer dan 1 kWh passeren we de mijlpaal net voor februari.

Opbrengst

2030 Wh 219 kWh 20 nov
1641 Wh 221 kWh 21 nov
3279 Wh 223 kWh 22 nov
499   Wh 224 kWh 23 nov
1157 Wh 225 kWh 24 nov


donderdag 22 november 2012

Zonnewarmte voor de centrale verwaming

Een schets ontwerp van mijn thermische gedachtekronkel
Kun je met de warmte van de zon je huis warm houden? Dat is een vraag die mij al een tijdje bezig houd, theoretisch kan het zeker maar het moet ook een beetje praktisch zijn en liefst ook nog economisch haalbaar.
Mijn huis is een hoekhuis gebouwd in 1994 met een gevel op het zuiden de isolatie is behoorlijk maar ook niet super. De isolatie even verbeteren gaat niet zonder ingrijpende aanpassingen HR++ glas kan en als de schuifpui achter op is wordt deze zeker vervangen door het beste wat er te krijgen is.

Het idee

Het idee wat door mijn hoofd spookt is het volgende een flinke verticale collector tegen de zuid gevel aangesloten op een grote buffer in de kruipruimte. Op de buffer wil ik twee warmte pompen aansluiten een voor de centrale verwarming en een voor het warme water.
Het bovenstaande klinkt simpel en dat is het ook maar nu komt de dimensionering;
  • Hoe groot moet de collector zijn om voldoende energie te vangen voor de verwarming van ons huis?
  • Hoe groot moet de buffer zijn om in ieder geval de nacht door te komen en een paar mindere dagen?
  • Hoe groot moeten de compressors zijn?
  • Welk koelmiddel is geschikt voor deze toepassing?
  • Hoe groot moeten de warmte wisselaars zijn?
  • Waarmee gaan we de warmte bufferen water?
Meer vragen dan antwoorden, maar gelukkig heb ik ook nog collega's met verstand van zaken dus die moet ik maar eens gaan bevragen, maar ook van anderen heb ik graag input.
Vorig jaar heb ik tijdens de wintermaanden het verbruik van onder andere gas bijna dagelijks opgeschreven dus ik ken in ieder geval mijn warmte behoefte van dag tot dag, dit is input voor de eerste twee vragen. Voor de vragen van de compressoren moet ik echt even langs een deskundige en de warmte wisselaars moet ik gewoon eens uitrekenen en kijken of dat er een beetje logisch uit ziet. 

maandag 19 november 2012

De energie rekening is binnen \0/

De door Nuon berekende jaar verbruiken
De meetperiode was namelijk korter van
4 januari tot 5 oktober
Voor de meeste mensen is de jaarafrekening geen feest maar ik kijk er toch wel naar uit vooral omdat ik het dit jaar niet zo bijgehouden had door drukte met de kinderen. Het bericht van de Nuon was heel fijn we hebben teveel betaald en krijgen terug. Volgend jaar verwacht ik weer zo'n bericht omdat dan de zonnepanelen hun werk gedaan hebben, de rekening word steeds leuker.
Nu nog eens goed nadenken hoe we met de zuidgevel en een warmtepomp iets aan het gasverbruik kunnen gaan doen.

Opbrengst

1146 Wh 204 kWh 12 nov
  957 Wh 205 kWh 13 nov
4171 Wh 209 kWh 14 nov
1290 Wh 211 kWh 15 nov
 816  Wh 212 kWh 16 nov
 789  Wh 213 kWh 17 nov
3294 Wh 216 kWh 18nov
1007 Wh 217 kWh 19 nov





zondag 11 november 2012

200 kWh, weer een mijlpaal


De zon door de bomen in Bilthoven
De opbrengst per weekOp deze zonnige zondag zijn we 's morgens al door de 200 kWh gegaan. Na een dramatisch sombere zaterdag was deze zondag weer een verademing voor mij als zonneproducent. De eerste 100 kWh was op 10 oktober dus na 18 dagen, de laatste 100 kWh duurde een hele maand, de snelheid raakt er steeds verder uit.
De volgende 100 kWh gaat er ergens in februari 2013 bij komen schat ik. Als het eenmaal weer februari is gaat de zon weer sterker worden en gaat de lijn weer hard omhoog.

Opbrengst

  600 Wh 199 kWh 10 nov
4421 Wh 203 kWh 11 nov

Leuk om te lezen

30 Year old solar module performing to factory specs
Transportbalans
Kwaliteits- en Capaciteitsdocument 2010-2016
Sustainable Energy – without the hot air


zaterdag 10 november 2012

Iedereen weet wist weer even waar stroom vandaan komt

http://www.flickr.com/photos/ephotion/297301603/
Afgelopen donderdag was er even paniek in Nijmegen, een stoom pijp is er gebarsten met een flinke knal en daarna nog een hoop herrie van de ontsnappende stoom. Inmiddels is het rustig en is alles met een sisser afgelopen. De centrale in Nijmegen is een van de vele kolen centrales in Nederland en dit is ook een flinke met een productie vermogen van 585 MW.
Wat ik me nu afvraag was de centrale stroom aan het draaien ten tijde van het ongeluk en heeft het licht geknipperd in de omgeving, in de berichtgeving vind je daar niets over terug.
Veel mensen hebben namelijk de angst dat onze stroomlevering niet meer stabiel zal zijn als er teveel decentrale opwekking komt lees zonnepanelen en windmolens. Vreemd genoeg zijn windmolens in Denemarken met een aandeel van 24% geen probleem en denkt de netbeheerder Elkraft dat 50% in 2025 ook geen probleem is. Onze Duitse buren hebben zelfs een wereld record aan zonneenergie in handen alle kerncentrales in de mottenballen gezet en ook daar brand het licht nog.

Mijn bescheiden productie aandeel wat met het korter worden van de dagen ook steeds minder wordt is nu bijna 200 KWh, waarschijnlijk halen we het morgen als het wolkendek zich opent.

4418 191 5 nov
2805 194 6 nov
1001 195 7 nov
1736 197 8 nov
1542 198 9 nov

zondag 4 november 2012

Nederlandse centrales staan steeds vaker uit

Centrale Maasvlakte (oude)Een mooie zin uit het magazine van Eigen huis "Nederlandse elektriciteitscentrales staan steeds vaker uit, omdat zij anders met verlies draaien." Het is een van de vele zinnen uit het artikel "Een redeloze energieprijs" met als ondertitel "De mythe van de marktwerking" die je tot nadenken dwingen.
Zeker als politici weer meer centrales willen bouwen om de leveringszekerheid te borgen.
Hoe meer ik lees over onze Nederlandse energie, des meer ik mij verbaas en zoals altijd realiseer dat ik nog lang niet alles weet. Maar wat ik wel begin te begrijpen is dat de belangen reusachtig zijn en er massa's geld omgaan in deze wereld. De Nederlandse staat voorop met btw en energiebelasting, maar natuurlijk ook de netbeheerder en energieleverancier.
Voor de Nederlandse staat is het een dikke inkomsten bron, vreemd genoeg betalen groot verbruikers weer veel minder dan u en ik de burgers tenzij je een dikke warmtepomp installeert voor de verwarming en meer dan 10000 kWh verbruikt. Opzich niet vreemd dat als je veel afneemt dat je minder betaald het is voor een leverancier gunstig om veel in een keer te leveren maar om dat met energie te doen is een beetje vreemd, de motivatie tot investeren om minder te verbruiken valt hiermee voor een deel weg.
Netbeheerders maken ook rare sprongen, de netten moeten klaar worden gemaakt voor duurzame energie en dat kost heel veel en ook nu mogen we weer in de buidel tasten, maar wat gaan ze dan doen voor de duurzame energie, die paar procent wind en zonneenergie kunnen volgens mij nog niet zoveel invloed hebben, mijn dak levert piek 3600 Watt als er in de Meern 100 zonnestroom installaties zijn zoals bij mij is dat 360000 Watt ok dat zijn veel nullen maar op een dorp als de Meern is dat natuurlijk niets. Het enige wat een netbeheerder merkt is dat er minder op het voedingspunt wordt afgenomen en dat komt doordat mensen zoals ik stroom leveren aan de buren en niet een giga kolen centrale ergens ver weg.
De leverancier heeft het minste belang bij mijn groene stroom, ik neem niets af en gebruik wel het net als een gigantische buffer. De leverancier heeft alleen maar kosten en dus worden er allerlei indianen verhalen aan proefballonnetjes de wereld in geholpen over black outs, veiligheid enz..

http://pvoutput.org
Bij alles wat ik lees over energie vraag ik mij nu in ieder geval af wie schrijft het en wat is zijn agenda, mijn dak is mooi blauw en ik ga door met het maken van groene zonnestroom.

30 okt  2864 Wh
31 okt  4631 Wh    
01 nov 1264 Wh
02 nov 2383 Wh
03 nov 2459 Wh
04 nov 1347 Wh

De totaal teller staat nu op 187 kWh.

Lees voer;


http://www.energiepodium.nl/nieuws/item/we-zijn-getuige-van-een-battle-of-the-centuries-in-energie
http://www.energiepodium.nl/opinie/item/bas-eickhout-gepraat-over-black-outs-angstzaaierij
http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2012/10/29/elkaar-wat-gunnen-energiebeleid/#more-27194
http://www.zonnepanelen.nl/blog/2012/10/zonnepanelen-van-de-buurman-werken-aanstekelijk/
http://verkiezingen.cda.nl/blog/benut-de-slimme-meter-nog-beter/