zaterdag 29 september 2012

Het aanzetten van een MC4 connector

Als je zonnepanelen gaat aansluiten ontkom je niet aan stekkers, aan de meeste zonnepanelen zitten MC4 connectors deze zijn geschikt voor de hoge spanningen en voor buiten toepassingen.
Het vastzetten gaat het beste met een pers tang speciaal voor mc4, er bestaan andere oplossingen maar die geven een minder goed en betrouwbaar resultaat.

MC4 connector
Zoals met alle stekkers zijn er mannetjes en vrouwtjes, het binnenwerk van een mannetje is een huls en voor een vrouwtje een pennetje. PAS OP, het binnenwerk van een mannetje past in een vrouwtjes stekker je kunt ze verwisselen! Zonder speciaal gereedschap kun je de stekker dan alleen nog maar afknippen!
Aangestripte kabel
 De volgorde van werken bij het aanzetten van de connector is belangrijk! schuif eerst de wartel op de kabel en de rubber bus. Strip de kabel 4 a 5 mm aan zodat het er uit ziet als hiernaast.



Lipjes precies in het midden
Lipjes omhoog
Plaats het binnenwerk in de tang met de lipjes naar boven en precies in het midden. Span de kabel een beetje aan zodat het binnenwerk er niet meer kan uitvallen. Schuif de gestripte draad in de lipjes en sluit de tang.
Aangeperst binnenwerk

Na het persen heb je een draad waar het binnenwerk muurvast aanzit. Als alles goed is gegaan ziet het er uit zoals hiernaast.
Nu kun je de draad met binnenwerk in het huis steken. Aan het binnenwerk zitten weerhaakjes die vastklikken als alles op zijn plaats zit. Daarna schuif je het rubber busje op zijn plaats en draai je de wartel aan.


Het aanzetten van een MC4 connector is redelijk eenvoudig, maar balancerend op een schuin dak is een fout zo gemaakt, bestel voor de zekerheid een extra setje connectors dan weet je zeker dat je de klus kunt afmaken na een foutje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten